top of page

ÖLÜMSÜZ AŞK İSTİYORSAN ÖLÜMSÜZE AŞIK OL!

Aşk kapını çalar bir gün şaşırır kalırsın sende anlamazsın şarkı sözü geliverdi aklıma herkes aşık olmuştur. . Aşksız hayat düşünülemez.Aşk daha bir insan yapar seni daha farklı bakarsın hayata.Kimi

işine aşıktır, kimi eşine,kimi çocuğuna, kimi ilahi aşkı bulmuştur.Bence aşk insanın kalbine düşer ve hayatta yaşadığı deneyimlerle ilahi aşka kadar boyut değiştirir.Yani aşk ölmez evlilik aşkı öldürmez.

İnsanı sevemeyen ilahi aşkı nasıl bulsun.Boyut değiştirir derken ilahi aşkı bulan diğerlerini sevmez artık demek istemiyorum daha bir bilinçli daha bir özenle sever diğerlerini de sorumluluklarını unutmaz.Yaradana aşıktır çünkü.

İş makam mevki emekli olunca biter. Eş ,çocuk kaybedilebilir Allah korusun insan ölümlü ya da terk edip gidebilir.Ölümsüz aşk istiyorsan ölümsüze aşık ol.Allah seni hiç bir zaman terk etmez. Allah'a olan inancın seni bir çok tehlikeden korur.Başına bir sıkıntı bela gelse Allah'a dayanıp kurtulabilirsin.Yani Allah hiç bir zaman terk etmez.

İnsan nefis taşıyor bazen hiç bir suçun kabahatin olmasa da sana sırtını dönebiliyor arada kıskançlıklar meydana gelebiliyor.İlahi aşkla nefsini törpüleyemeyen nefsinin kriterleriyle yaklaşıyor insana.Nefis terbiyesinin de dereceleri olduğunu ve isimleri olduğunu duymuştum bir ilahiyat profesöründen.(Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır.)

Özetlersem nefis taşıyan insanı sev lakin hata yapabileceğini, gidebileceğini,yok olabileceğini unutma ve ölümsüz aşk istiyorsan ölümsüze aşık ol ve aşkla yaşa aşık insandan zarar gelmez cihana.


Nefsin Dereceleri ve Özelikleri Nelerdir?


1- Nefs-i Emmare:


İnsana sürekli kötülük yapmasını ve günah işlemesini öğütleyen nefse Nefs-i Emmare adı verilir. Bu nefse sahip olan kişiler yaptıkları kötülüklerden pişmanlık ve vicdan azabı duymazlar. Bazı kaynaklarda şeytani nefs olarak da tanımlanır. Allah'a şirk koşmak, büyü yapmak, yalan söylemek ve zina yapmak gibi tüm büyük günahların kaynağı Nefs-i Emmare'dir.


2- Nefs-i Levvame:


''Kendini Kınayan Nefs'' olarak tanımlanır. Kişi bu mertebede yine günah işler. Ancak Nefs-i Emmare'den farklı olarak işlediği günahlardan ötürü pişmanlık duyar. Aynı zamanda şehvete karşı direnir ve onu yenmeye çalışır. Vicdan azabı hissederek tövbe kapısından geçen kul aynı günahları tekrar tekrar işlemekten kaçınır.


3- Nefs-i Mülhime:


Bu mertebedeki kul yüzünü Halktan çevirip Hakka döner. İnsanlardan uzaklaşıp daha çok ibadet etmeye başlar. Geçmiş günahlarının pişmanlığını kalbinin derinliklerinde hissettiği için aynı hataları tekrar yapmaz. Tüm büyük günahlardan uzak duran kul uzlete çekilir.


4- Nefs-i Mutmain:


Kalbinde hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde iman eden ve huzura eren nefse Nefs-i Mutmain adı verilir. Bu mertebeye erişmiş olan kul, herkese karşı hoşgörüyle yaklaşır.


5- Nefs-i Raziye:


Üst kademelerdeki nefslerden biri olan Nefs-i Raziye'de kul, Allah'tan gelen her şeye razıdır. Bu nefis genellikle Yunus Emre'nin şu dizeleriyle birlikte anılır:


''Ya gonca gül yahut diken

Hoştur bana senden gelen.''


6- Nefs-İ Mardiyye:


Allah'ın kendisinden ve amellerinden razı olduğu kulun eriştiği mertebedir.


7- Nefs-i Kamil:


Bir kulun erişebileceği en yüksek nefis mertebesidir. Bu mertebeye İnsan-ı Kamil de denir.






Son Yazılar

Hepsini Gör

GÜLÜMSE

Belki şehre bir film gelir bir güzel orman olur yazılarda iklim değişir Akdeniz olur hadi gülümse. Bir başkadır şimdi Akdeniz kışın daha...

Comments


69508755_2345159568854714_61603797270444

Okuduğun için teşekkürler.

Daha erken ulaşmak için abone ol

Abone olduğunuz için teşekkür ederim​

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page